Till vinterns skaldjursfest - paj med ingefära & fänkål på Årets kocks Creme Fraiche

Nu hela vintern och alla olika typer av skaldjur är i säsong. Jag har fänkål i grönsakslandet fortfarande, den står sig fint i kylan. När jag fick uppdraget av Arla att laga mat med Årets kocks 2013 Klas Lindbergs smaksatta Crème Fraiche skapade jag den här goda pajen på mina fänkål och en fin lokal, vit Capin (getost). Getost passar bra till skaldjur. Klas Lindbergs vinnarresa gick till Japan och där inspirerades han att göra en Crème Fraiche smaksatt av ingefära och chili. Den passar utmärkt till fänkål och fisk.

När du bjuder på skaldjur är ofta ett problem att vissa inte tål dem eller inte tycker om. Det är då bra att ha något stabilt tillbehör som alla kan äta. Egentligen är jag ingen paj-person men om man fyller dem med exklusiva råvaror kan det vara riktigt gott som tillbehör. Lycka till!

4-6 personer
Pajdeg:
3 dl dinkelmjöl
125 gram ekologiskt kallt smör
2 msk kallt vatten
1 tsk salt

Fyllning:
3 ägg
1 burk Årets kocks Creme Fraiche Ingefära & Chili
1 dl grädde
2 dl hackad Chevre eller lokal getost
1 vitlöksklyfta
2 fänkålsstånd inkl dillen
1 msk havssalt
Svartpeppar
Ev extra färsk chili

Gör så här:
* Sätt ugn på 200 grader
* I en köksassistent, hacka ihop smör och mjöl samt salt. Svartpeppra.
* Häll på vatten och rör ihop snabbt till en deg. Kavla ut den och lägg i en pajform. Ställ in i kylen en stund.
* Rör ihop ägg och grädde, lägg i getost i centimeterstora bitar samt Creme Friache, salt och pressad vitlök. Skölj och skiva fänkålen på längden i grova, oregelbundna bitar. Spara dillen.
* Förgrädda pajskalet med en påse ärter i 10 minuter. Alternativt, ta ut den och tryck med en handduk ner bubblorna direkt. Men gör detta försiktigt.
* Lägg i fänkålen i pajskalet, utom dillen, och häll sedan i smeten.
* Lägg dill överst och grädda cirka 30 minuter i mitten av ugnen.
* Dekorera med några kvistar fänkålsdill!







Kommentarer