Svarta och röda vinbärsmarmelad med sötverbena


Svarta och röda vinbärsmarmelad med sötverbena

Kokade idag den här goda marmeladen. De röda bären har mycket pektin medan svart vinbärtsmarmelad brukar bli rinning. Jag har odlat sötverbena i mitt kryddland med gamla nordiska örter. Det är ett naturligt sätt att söta med, inga kemikalier och en nyttig kryddväxt. Den doftar lite svart vinbär och passade fantastiskt i marmeladen. Snygg är den också!


Ingredienser:
1 liter svarta och röda vinbär (ca hälften var)
2 dl vatten
5 dl socker (ekologiskt)
Lite citron
(sötverbena)

Gör så här:
* Koka upp vatten och två dl av sockret i en stor kastrull och låt koka en liten stund tills det är simmigt
* Lägg i vinbären och koka ca 20 minuter. Rör med träslev då och då.
* Häll i resten av sockret och rör ordentligt, koka upp
* Skumma av toppen av grytan (skum gör att sylten inte håller sig lika länge)
* Häll upp på varma och mycket rena burkar (direkt från diskmaskinen)
* Paraffinera

Marmeladen håller sig åtminstone ett halvår i kylskåpet, kanske längre.

Kommentarer