Snabb och lyxig fredagsrätt på kalv och grönsaker med italienska smaker


Jag har ju arbetat på österrikisk restaurang och där lagar man den fantastiska rätten Cordon Bleu. Detta är en italiensk lite mer slimmad variant som vi äter med tomatsås och bara olika grönsaker. Barnen gillar den också med lite pasta! Snabbt, lätt och lite lyxigt på en fredag.

Ingredienser, 4 pers
4 kalvschnitzel
4 ostskivor av italiensk typ exempelvis parmesan, provolone, pecorino eller liknande
2 msk vetemjöl
2 msk smör och 2 msk olivolja
Svart och vitpeppar samt örtsalt
En burk tomater eller en klase färska
2 dl vitvin
2 msk olivolja
1 msk äppelcidervinäger
1/2 kruka basilika
Ev färsk salvia
Grönsaker efter smak exempelvis bönor, ruccola, tomater, broccoli (lätt kokt), morötter och gurka. Skurna i lagom stora bitar eller om du orkar - vackra stavar.


Gör så här:
* Koka tomater, 1 msk olivolja och basilikablad på låg värme i cirka 1/2 timme, salta efter smak
* På en tallrik, sprid ut vetemjölet
* Lägg ostskivorna och några basilikablad på varje köttbit. Salta och peppra. Vik dem dubbla som på bilden och doppa dem sedan i vetemjölet lite lätt. Lägg ev salviabladen utanpå.
* Gör i ordning grönsakerna, koka eller skiva färska, häll över en dressing på olivolja och äppelcidervinäger samt örtsalt efter smak (mycket nyttigt och gott!)
* Värm upp en gjutjärnspanna och stek bitarna på medelhög värme (7-8) i smör och olivolja
* Ställ dem på högkant sista minuten så "ryggen" också blir stekt
* Vispa ur pannan med vitvin, låt koka ett par minuter och häll i det i tomatsåsen. Kör med mixerstav och smaka av (peppra, salta och ev sockra lite).

Lägg schnitseln ovanpå grönsakerna, lägg tomatsås bredvid. Vackert och gott!

Vi drack ett smakrikt vitt bordeaux som finns på nyheterna - riktigt prisvärt och gott. Passade utmärkt! Port de la Lune.

Kommentarer