Julköttbullar

Julens köttbullar
Köttbullar går ju åt många vid jul. Det är en av de där rätterna som är så förmångligt att göra i förväg och frysa in för hela julen. Här är mina julköttbullar

1 kg ekologisk köttfärs (avgörande för smaken)
1 ägg
1 dl porter
1 dl grädde el mjölk (ev)
0,5 dl ströbröd
3 msk dijonsenap
1 stor röd lök (el två små), mycket finhackad
Svartpeppar, kryddpeppar och vitpeppar från kvarn
2 msk örtsalt
2 msk lantsoppa buljong (se blogg nedan) alt ekologisk, naturlig soja
2 msk socker (vanligt, riktigt socker) - för att möta upp barnen som annars föredrar de färdigköpta

* Rör ihop ströbröd och porter i en stor bunke, låt stå tills det svällt (hade ingen porter idag, jag körde med julmust och lite vanligt öl och det gick också utmärkt! Barnen var mkt nöjda)
* Häll i alla ingredienser, peppra ordentligt med alla tre pepparsorter
* Arbeta ihop köttfärs med röran med slev eller helst med händerna, rör kort och snabbt, annars blir det trådigt - get dirty!
* Sätt en gjutjärnspanna på 5:an och låt stå 10 min
* Rulla och stek i smör på medelhög värme (6:an) och rulla stekpannan hela tiden för att få fin, jämn form på bullarna. Stek inte för många på en gång.
* Ha en skål vatten vid sidan för att tvätta av händerna emellan, då går det lättare
* Steker du många, se till att skölja ur pannan och skrapa ur "rester" ordentligt mellan varje stekning. Byt också smör, annars blir de lätt brända och smakar beskt.
* För att det inte ska lukta i frysen, förpacka väl i både låda och påse

Vid servering, koka upp i grädde och lite soja alt värm upp dem på låg värme i panna om ni ej önskar sås. Är man ute efter att äta järnrik mat ska man inte kombinera med mjölkprodukter, då är det bäst att undvika gräddsåsen. Men vid jul tänker vi inte på sånt!

Kommentarer