Egen glögg

Redan nu är det dags att göra en essens för egen glögg. Här är vårt husrecept från Ekebäck:

Tommy finska glögg med VERS därtill
Glöggextrakt:
2 msk hel kardemumma
0,5 msk hela nejlikor
1 bit torkad pomerans
1 kanelstång
1 bit färsk ingefära
4 dl vatten
5 dl outspädd svart vinbärssaft
1/2 dl hallonvodka
Vid servering: rödvin, socker och vodka

Så här gör du:
* Koka upp kryddorna i vatten under lock
* Efter 10 min, häll i saften och låt koka upp
* Låt stå och dra, svalna
* Häll sist på vodkan och ta en hutt till dig själv - sjung en sång eller läs en vers, min mans vers lyder:
"Glögga, glögga koka och dra, till julaftonslunchen ska vi dig ta!"
* Häll på flaska och låt stå i en till några veckor
* Vid servering: sila upp och häll i vin, socker och ytterligare vodka - efter smak! (glöm inte att provsmaka) och värm upp

Kommentarer